20 December 2010

Opis ku dirampok!!

Kejadian terjadi pada 2 minggu lepas..hari isnin,13hb disember 2010..
pada hari kejadian aku dtg ke opis seperti biasa..mase tu kunci di simpan oleh pekerja sorang lagi..sesampai je kat opis budak opis aku cakp yg opis aku kene rompak..aku gelak~ sebab aku igt die main2..
then aku naik atas baru aku nmpak..kesan pintu kene umpil,kunci mangga sume da takde..opis aku melambak.. aku kemudian wat repot polis..

slepas aku wat repot,dalam 2 jam pastu dat 2 org pegawai polis dengan peralatan cam lam drama CSI..hahaha,,siap amik cap jari sume...

selepas kejadian rompakan ini,bos aku wat roller shutter dan dengar2 bercadang nk pasang card access,,hadoi memg nasib malang la...sib baik aku tk tinggal laptop aku mlm tu..kalo tak habis kene sapu gak.. suspek dikatakan menaiki wira emas dan berbangsa india..so org2 area senawang take alert..mase aku kat balai polis senawang tu pun byk kes ragut ngn pecah umah..area senawang memg bhaya sebenarnyer..

p/s: sila pastikan brg2 anda selamat melainkan anda nk brg anda selamat dihilangkan..~~



14 December 2010

Abang ku bruce lee,Kaki Ekor,Si 'Bodoh', Kak Limah

woahh!! 2minggu ni aku banyak tgk wayang..
wayang yg aku tgk ialah bruce lee my brother,ngangkung,aku tak bodoh, dan hantu kak limah pulang rumah..
erm...

bruce lee my brother



adui citer ni bosan sket..mcm ne aku leh terlibat tgk citer ni pun aku tak tau la...pada awl die citer mcm ne name bruce lee tu dapat..naseb baik la name die tk jd push lee..hahahah...n citer ni berkisar tentang kisah bruce lee yang tk pernah diberitahu..dalam bahasa inggeris 'the untold story of bruce lee' ehhehe...durasi citer ni 2jam setengah..tp yang peliknye aku tk tertidor pun sedangkan memg bosan citer die dan waktu tu aku tgk midnite..tp bg peminat bruce lee citer memg sesuai..sebab die menciterkan jugak kisah first love bruce lee..aku kasi 2sengah bintang dari lima bintang la utk citer ni


ngangkung



alamak...citer ni memg agak stail..citer sal 2 laki yang giler main judi nombor ekor..tambah lagi sorang diatas desakan keluarga dan kemahuan nk jd kaya...citer ni memg lawak la tp solekan hantu die semat kadang2 memeranjatkan..lg2 hantu jantan tu..ley wat mimpi malam der...cume watak sam lam citer ni agak kureng la..aku rase cre die menjiwai watak lam citer ni kureng le..sebab nmpak buat2..kalo die buat mcm biase aku rase lg gempak..tp pe pe pun respek kat die sebab die cube mempelbagaikan watak die..citer ni penuh ngn lawak lagi2 time sam jumpe bomoh lam utan dan time die menang nombor..aduh senak perut...tp di pengakhiran citer ni die slow skit..yela nk tobat kan?hehehe..aku kasi 3.5 bintang untuk citer ni

Aku tak bodoh




ade org ckp cite ni tak best..tp aku rase citer ni rare dan menarik disamping kelakar...diadaptasi dari im not stupid memg seronok nk tonton..ade pengajaran untuk org2 kite ni yg suker meleter kat anak2 tp tk dengar isi hati mereka..korang tgk sendiri la baru tau ape isi filem ni..aku kasi 3bintang!

Hantu kak limah pulang rumah




peh..citer ni memang terbaik wokk! dari mula citer ni sampai abes..gelak habesan! start yang abi hurairah ngn pondan tu panggil usin kat depan umah tp kuar sore cm sore hantu..aku dah gelak giler babi..memag rugi kalo tk tgk...memg filem ni cukup kelakar,lawak yg tk pernah kiter tgk kat filem2 mlayu lain..filem yang tkpatot korg tak tgk..adui cmne la nk ckp..memg kelakar la!!~~ aku kasi 5 bintang beb tuk citer ni!~

25 November 2010

Komik Oh! Komik

Semalam dalam tandas umah aku,aku terjumpe buku UTopia..da memang habit aku membaca ketika meneran...sampaikan kat dalam tandas umah aku tu ade port letak komik dan pelbagai majalah lain...so nk dijadikan citer aku godek2 mjalah kat atas tu aku jumpe majalah utopia tahun 2007..ish lame giler buku tu kat atas tu..terus aku teringat kat komik2 aku yang lain...sebab seingat aku mak aku da buang sume bende tu..tinggal la komik2 yang aku baru beli ni..tu pun bakal2 nk kene buang...

nk dijadikan citer pas aku meneran tuh aku terbukak la almari kat bhgian ruang tamu...tup aku jumper komik2 aku yang lame tuh..Budak getah,Naruto,dragonball,dr.slump,dik cerdas,misteri naga,apo,utopia...peh melambak2 dan rupe2nye mak aku simpan lagi komik2 aku tuh..mak aku salu marah al-quran taknk bace..tp bace bende2 tk berpaedah!! tapi aku rase dengn membaca komik la aku dapat menguatkan kuasa imiginasi dan angan2 aku..sebab imiginasi memg penting dalam pekerjaan aku sekarang..

so moral of the story is...terap kan jiwa membaca untuk menjadi insan yg cemerlang~ hehehe



18 November 2010

Peguam,Jurutera Program Dan Arkitek

Berdasarkan tajuk diatas ni adalah 3 perkerjaan yang berbeza.

Peguam
Secara praktikal nya peguam ialah seorang yang mempelajari undang2,mempunyai kuasa didalam melaksanakan tugas untuk menegakkan keadilan atau ketidakadilan berdasarkan sistem undang2 didalam sesebuah negara

Jurutera Program
tugasnya ialah merekabentuk segala mcm laman web,sistem aplikasi komputer,program2 komputer,games, dan macm2 lagi

Arkitek
Merekabentuk bangunan, bertanggungjawab keatas rekaannya sehingga projek siap dan menyelia projek.

mengapa orang2 melayu skarang ramai memilih pekerjaan seperti arkitek,jurutera awam,jurubina,software engineer?kerana pekerjaan ini menjamin masa depan?ataupun tidak suke mempelajari perkara2 yang byk perlu mengingat seperti peguam?mengapa pekerjaan peguam itu dipelopori oleh bangsa india?sekiranya anda lihat keadaan politik negara,perundangan negara, bangsa india kelihatan kuat dan gah bersuara.ini kerana mereka mengetahui selok belok undang2 negara.saya bukan menuduh..tetapi kenyataan...kenapa bangsa melayu terus mundur dan tenggelam?sedangkan kaum yang lain sedang mengutip kekayaan di negara ini?

p/s : Sedarlah melayu...janganlah layu!

17 November 2010

Isteri Orang


Kerani bawa isteri orang mati ditikam

Oleh NORHAYATI YAHAYA
norhayati.yahaya@kosmo.com.my

ZULFA dicari pihak polis bagi membantu siasatan pembunuhan teman lelakinya.

SHAH ALAM - Seorang kerani sebuah pusat pengajian tinggi di sini yang koma selama dua hari akibat diserang dua lelaki meninggal dunia di Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR), Klang, kira-kira pukul 5.30 pagi semalam.

Mangsa, Rashidi Mohd. Saman, 27, yang masih bujang dipercayai diserang ketika dalam perjalanan pulang selepas menghantar teman wanitanya, Zulfa Ismail atau Puteri, 20, yang tinggal di Padang Jawa pada pukul 10.17 malam, Ahad lalu.

Akibat serangan dua lelaki menggunakan pisau jenis celorek, mangsa dilaporkan mengalami kecederaan teruk di kepala, dagu dan belakang.

Keadaannya dilaporkan kritikal apabila lengan tangan kirinya hampir putus dan tali perutnya terburai.

Ketua Polis Daerah Shah Alam, Asisten Komisioner Noor Azam Jamaludin berkata, polis tidak menolak kejadian bermotif dendam berikutan teman wanita mangsa yang berasal dari Malang, Indonesia merupakan isteri orang.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.


ini antara yang aku baca tentang kes bunuh,pukul pasal bini orang...okay menurut laporan diatas warga asing yg terlibat...tapi sebenarnya kalo kite baca kat akhbar2 byk tentang org2 kite yang wat hal ngn bini org..siape yg patut disalahkan dalam hal ni? perempuan atau lelaki? lelaki dah tentu la takkan melepaskan peluang..yang perempuan ni plak kenape nk buat hal sedangkan da bersuami?mungkin sistem perkahwinan tu sendiri da ilang fungsi..org2 zmn skang terlalu sosial dan open minded..open mind itu bagus namun perlu ade batas2 terutama mengikut ajaran islam..sekurang2 nye tidak la kite tersesat sgt..ntah la..

p/s : melayu kite semakin moden! inilah hasilnya... =)

21 October 2010

Life Is Good

oh yeah bebeh!
finally my life is back on track..setelah 2 bulan aku merantau dan menimba pengalaman pahit,lapar,sasau..walaupun singkat mase tu..mcm2 aku lalui..aku telah kuar dari "zone selesa" aku..memg tk best!!
time kasih pada kwn2 serta keluarga yang byk membantu dalam hal ni..
pengalaman mengajar aku supaya berhati-hati dalam tindakan dan keputusan..ramai penipu didunia ni dan selagi kite bertindak dan berfikir seperti budak2 kite pasti akan "lemas" dalam perjalanan hidup ni..
hutang keliling pinggang..ini pun satu hal..duit ade byr terus..jgn simpan simpan :P
well aku byk berpikir dalam 2 3 bulan ni..memg perkara yang hebat bile kite still ade kwn2 yang ade mase kite senang...dan paling penting mase kite susah! mereka-mereka ini memg susah nk cr kat dunia ni..alhamdulillah aku masih ade kawan2 sebegini..semuga tuhan membalas jasa baik mereka ini..dan aku akan pastikan aku tkkn lupe diri dan jasa yang mereka buat..
Kepada keluarga ku, granma dan paksu ku..mereka memg yg terbaik! aku taktau aku disygi mcm ni! aku amat bersyukur ya tuhan..nape aku taknmpak...alhamdulilah aku masih tk terlambat utk kembali ke pangkal jalan..

memg betul ape granma aku ckp..bukan senang nak cr org yg syg kiter,kalo org yg syg kite tu nk pergi,biarkann itu hak die..ayat ni diungkapkan ketika aku mengalami stress yg amat dlm akibat kehilangan seseorang.. bile kite ade org yg syg kite sila hargainye okay!

p/s : org berbudi..kite berbahasa..

08 September 2010

Raya tidak seronok

raya tahun ni aku rase tk seronok..tk seperti raya2 yang lepas..mungkin sebab beberapa keputusan drastik yang aku wat..so aku kene tanggung ape result dari tindakan aku tu...dan aku rase mungkin akibat dari kekeringan duit..raya atau kereta..aku pilih utk kereta..tertunggak berbulan2...ape yg aku wat sampai aku tak byr duit kete pada bulan2 yang lepas pun aku taktau..nmpak sgt aku tk matang lagi dalam manage kewangn aku..tapi aku ingin mengucapkan terima kasih pada kwn2 yang menyapot ku utk beberapa bulan kebelakangan ni..byk kot menyusahkan dorang..kuikuikui...tp tula kwn namenyer kan..hhahaha
so what else yang menyebabkan aku rase tk sonok raya ni?mungkin sebab sidia? oh tidak lagi..i said im moving on..mcm ckp kwn aku..tk guna mengenang2 ni..yg penting life aku skang ni..
tapi aku rase sebab aku tk sonok raye ni adelah sebab poser aku poser yangyuk je!! hahahahah..

28 June 2010

Cekodok Oh Cekodok!

pada ari ahad yang indah..aku bgn dari tido tepat pukul 12tgh hari..aku bgn terus ke bilik air...pas membuang aku open the Tv..salu aku suke bukak tv time2 pg2 ni..ade cite katun melambak2..tp da kul 12tgharikan..yang ado cito hindustan baru nk start..aku pun lyn je la..tp hidustan skang ni da tak best..da takde aksi2 bertumbuk deshummm deshummm...balik2 love story..aku g dapor..nk makan pe yg patot..(buat2 lupe yg aku lum gosok gg lagi)..tp takde makanan!!! wahhhh!!
so aku dengan tenang memikirkan ape yg bleh aku masak...megi da tkde..yg ade tepung gandum..so aku pun dengan selamba bancuh tepung tersebut..dan goreng! hasilnye sperti di bawah...




Resepi Cekodok Ikan Bilis Versi Saya
-tepung gandung 2 3 cedok
-sesudu cili boh
-garam cecukup rase (tabur guna hujung jari utk kelihatan seperti chef)
-ikan bilis da kopek pun sesuke hati..
-setengah potong bawang di potong halus2 (jgn byk sgt,ketiak berbau beb nanti)

Hasilnya!! sungguh pedas...berpeluh ketika makan..hahahha...dan besoknye aku ceri beri!(sila tambah huruf 'T' di hujung ayat tadi untuk pemahaman yang lebih lanjut)

13 June 2010

Hari Ahad

Ahad~
aku pegi 2 kenduri..satu ade bro satu taman aku kawen..satu lagi kenduri kawan aku punya kawan...aku pegi kenduri and then hangout dgn kwn2 aku g tgk wayang..

cite nye disini ialah kawan2 aku bwk girlfren2 mereka..
aku teringat kembali perasaan didampingi org tersyg tu cmne..
it was nice feeling!~
so aku lihat,tengok dan perhati gelagat mereka..
seronok!!
how i miss that feeling!!

so kawan2,tkkan pegi kenduri org je kan?kenduri sendiri bile lagi?
ahhaha

Isnin~
kerja!!!

08 June 2010

9hb Jun..

Ape nak ckp ek?
untuk tarikh ni aku ade berbagai2 rase..
rase nk mengeluh..
rase nk marah..
rase bertuah..
dan
rase sunyi...

rase mengeluh :
hari2 mengeluh sebab aku rase da dekat 3 tahun kot aku keje..but archive nothing.. gaji sikit..takde menyimpan duit..bilo la nk kaya agaknye..but still im planning to get rich..mintak2 la plan aku berjalan lancar..kalo tak kaya tp berduit pun oke kan?..hahaha

Marah :
marah sebab aku malas sgt!!

Bertuah :
sebab aku masih wujud didunia yang indah ni..masih lagi sempat merasa nikmat2 tuhan..alhamdulilah.

Sunyi? :
apesal nk rase sunyi? aku ade makwe aku (panggilan untuk nenek kat melaka), aku ade pakcik aku,aku ade kwn2 yang sentiasa menceriakan aku..credits to Aboy,Abern,Apes,Sapa,Uda tak lupe jugak mangse drop poteh..dan ramai lagi..ops ade lagi aku kene sebut nih terima kasih zyana dan jugak Nurul 'Ammarah yang jugak turut menyinari kehidupan ku..(lagu aril satu!!!) hahahaha

9hb Jun ni adalah hari aku so jgn sesiapa nk wat spoil yer...
Hepi Besday Mohd Aidilfitri =)

24 May 2010

Puteri

Pernah tak korang sume alami dimana korang nk berkawan dengn seseorg tp tak sempat kerana die meninggal? yes ini adalah kisah aku...

Nama dia puteri. tinggal di kuala pilah.. berulang alik naik motor ke seremban 2 (berdekatan opis aku) untuk praktikal..kebetulan die belajar kat Poli PD..die memg manis,cantik..bwh opis aku ade satu restoran,skang da tk wujud dah..kt situ die akan minum pagi dan lunch..waktu pagi aku akan sampai opis jam 8.30 ke atas,waktu tu aku mesti akan nmpak die minum kat kedai tu...mule2 aku juz wat taktau je la sampai la satu hari tu, aku berjalan di koridor bagunan utk menghilangkan bosan (waktu tu aku agak tk betul akibat hati patah "u know wat i mean")...die tetibe menegur aku..."cr ape tu?"..aku jwb"takde pape juz jalan2"..."igt cr saya td" dia bergurau..pas tu die berlalu..aku malas nk jwb sebab aku kusut sgt mase tuh..and next morning aku kalo jumpe die aku akan cube senyum kat die,kadang die balas..kadang2 tak..aku rase nk berkawan ngn die..juz berkawan tapi memg keadaan fikiran aku yg kusut time tu memg membataskan aku..hahaha...perkara ini berlarutan sampai lah dia tidak lagi aku nmpak di restoran itu..sebulan selepas itu aku dpt berita die meninggal akibat accident di jalan bukit putus yang pada mase tu jalan baru bukit putus masih lagi belum siap. pasa waktu itu aku dapat tau 4hari yang lepas die meninggal...aku terkejut..terpinga-pinga..terkesima...tk dapat aku kwn ngn die...tak sempat..tp aku rase ralat bagi keluarganya kerana puteri meninggal pada hari terakhir die praktikal..

Al-fatihah utk puteri..aku pun taktau name sebenar die..namun kisah ini akan terus aku igt..kerana bagi aku die adalah kwn aku..walopun tak pernah kenal...

17 May 2010

Paintball Rocks!!

fuh arini(16hb May) first time aku main paintball!!
peh memg syok oo dengan trek die lam hutan..aku dapat main ni pun sebab aktiviti belia aanjuran taman aku..kitorang main kat starfresh betul2 dekat selekoh pertama bukit putus...situ ade restoran,kedai buah,jungle trekking mcm2 la aktiviti yg menyihatkan kat situ...

team2 dibahagikan pada 3 team..aku team ngn kawan2 aku yang seangkatan..aboy,safar,ahcin dan sorang junior amin kore.. pehh team aku dasat bai..perlawanan pertama aku headshot sorang dan ade la 2 3 das kat team lawan..menang plak tuh..perlawanan kedua peluru da terhad..main secara taktikal..aku dapat lagi headshot sorang kat sini..tapi kali ni kalah sebab dorg main tipu!! team aku byk tembak team dorg kot..mane aci..da kene tembak tak ngaku..wtf!! hahhaha
perlawanan ketiga pun team aku menang..tp kali aku kene tembak..tp tak sakit pun kene sipi2..hahaha

pepun memg syok game ni..walopun kene peluru sampai birat2 kulit,lebam2 (aku tak la) tetap seronok..bak pepatah org puteh, "no pain no gain" "no pain tak syiok looo" hehehe


10 May 2010

BBQ at Blue Lagoon P.D

8hb Mei 2010, patutnya memg tkde cadangan pun nk wat bbq kat pd.tp atas semangat kawan aku yang kitorang panggil puteh. So nk dijadikan citer kononnye die da siap beli ayam,sosej,daging beger dan mcm2 la.. smpai kat tempat berkumpul kul 11.30malam rupe2 nyer die juz beli ayam 6 ketul je..bahagian dada..WTF!! bbq ape ni ayam 6 ketul je? so tk pasal2 kami berpusing2 kat pekan sungala cari makanan yg boleh dibakar..memg daif la nk wat bbq mase tu, air takde sos ape tah lagi,pinggan haram takde bak kate memg dtg sane tk bwk pape la sebenarnyer!! juz bwk tempat bakar bbq je..last2 kitorang sapu satay pakcik kat tepi seven E pekan sunggala tuh..ade la lam 76 cucuk..pastu jumpe kedai beli la sosej pe patut..memg mangkuk kwn aku tu kalo ckp awl2 kan senang!!..

Sampai kat tempat kejadian kul 1 pagi,ramai plak org terutama yang berkulit gelap..budak2 poli pon ramai..so kitorang amik port dan mule hidupkan api..wahlau..idup api hampir sejam..kami da lapar!! tapi setelah da bakar sume makanan and makan sume senang hati..sambil menikmati pemandangan laut di malam hari..ops should i say menikmati permandangan pada 2 pagi..sesi fotografi pun dijalan walopun hasil gambar yg tak berapa nk berkualiti..kami disitu sampai kul 4.30 pagi..

Tapi pepun memg seronok sebenarnye..lame tk santai cmtu..lepak reramai..
so korang tggu ape lagi..lets go picnic and hav fun sementara nafas di kandung badan ni..hehehe














25 April 2010

Kisah Pengantin

Sepasang pengantin baru mengalami gangguan kesihatan. Setelah diperiksa dengan teliti, doktor memberitahu perkara itu disebabkan oleh hubungan seks yang terlalu kerap.

"Untuk sementara waktu ini, anda berdua dinasihatkan supaya menghadkan
kegiatan seks. Sebaiknya dua kali saja seminggu sahaja. Untuk memudahkan
mengingat, saya sarankan untuk melakukan hubungan ini hanya pada hari yang bermula dengan huruf S, iaitu Selasa dan Sabtu," saran doktor.

Akan tetapi pada malam ketiga berpuasa dari membuat hubungan itu, si suami tidak dapat lagi menahan nafsunya lalu mencumbui isterinya yang sedang tidur sehingga isterinya terjaga.

"Hari ini hari apa bang?" tanya si isteri.

"Sumaat".. hehehe..

24 April 2010

Pak Guard Tua

Ade la lam 2 minggu lepas aku bawak moto pegi opis..ye la tengah2 bulan so kene jimat2 skit..bwk kete pun bukan aku ade meeting aritu... dan seperti biasa,opis aku ni memg tak ramai org so aku la merangkap teknikal dan juga despatch berhormat.Bos aku suh aku anta dokumen ke satu tempat.Dalam perjalanan tu aku nampak sorang manusia berbangsa india sedang memegang helmet dan plastik tahape lam tuh..die tahan aku...nk menumpang la tu...aku yang aku rase tk bape betul pada aritu,bleh plak tergerak nk tolong..so aku pun brek motor aku yg tk bape nk makan ni..siap terlajak 2 3 meter la dari org tu..dia datang dan kate "bleh tumpang tak dey?"."bleh2,u mane duduk?"kate aku yang meniru loghat die..."dekat saje,itu garden home jugak"kate die...dalam ati aku kate jauh gak tuh..mcm mane lah die leh menapak dr sini ke sane..so die pun naik.. mase kat atas motor tu die bercerita die penah eksiden 2 kali..kali pertama lori langgar die..die kate keluarga die pelik die bleh hidup lagi sebab mase kejadian kepale di pecah,tangan dan kaki patah...aku dalam hati peh dasat nih!! tapi kalo die menipu pn bukan aku tau..kali kedua die langgar blkang kete..bawak moto..koma seminggu..peh ini lagi dasat..so skang doktor kate die tk bleh menerima gegaran kat kepala..kompom mati..aku bukan caya pun.layan je..mane tau la org tua ni da nyanyuk..die citer lagi yang die suke menanam..pastu nk dekat2 umah die die leh tanye aku ade RM10 ke tak..ewah!! die leh lak nk paw aku..dah la tumpang aku..sekali aku luku pale die kojol baru tau...

sampai kat umah die..aku tgk memg die ade menanam..sayur2 ape tah..ntah2 ganja.. pastu aku tgk muke die..memg terdapat jahitan dari hidung ke kening..berparut2..mcm lanun da..pas die ucap terima kasih aku pun calooo...Aku terpikir aku tua2 macm ni ke nanti? Nak pegi keje menumpang org tiap2 ari..yelah kekayaan kite arini tak semestinya sampai ke petang..dpt lak anak2 macm setan,yg tk ikot perangai aku yang mulia ni..hmemg kerumah org tua la....Disini aku rase kiter patut menghargai org2 tua kite..sebelum mereka hilang didunia..takut2 di hari tua kiter terkena mcm ape kite wat kat org2 tua kite dahulu..so kepada anak2 derhaka tuh..tobat la..ahahaha..

20 April 2010

Cuti-cuti malaysia...

Setelah sekian lama..kami GenTA (Generasi Taman Ampangan) nk wat satu trip percutian kecil kecilan..alah..bukan ramai pun 7-8org..tp masih lam perbincangan..lamo betol aku tk bercuti..last trip aku bercuti ngn budak2 dip aku lu..kat gentingss..
memg best..yela lg pun time tu disamping org tersayang kan..memg hepi..
but im looking forward for this trip..dapt release tensen sekadar yg mungkin..aku rase la..
tempat yang dicadangkan adelah cherating..ape yg ade kat sane aku pun tktau..yg penting ade pantai..dan mintak2 la ade free show ke hape ke kat sane..alah u know what i mean kan..harhahhas(gelak yg teramat jahat).

kalo da jadi pegi ti aku upload la gambar...tak sabar seh nk bercuti!!~

18 March 2010

First Design!!

Oyee...first design baju utk kelab warisan uthm da berjaya..huhuhu..
skang saya sedang mencari-cari job yg baru...kalo ade yang nk wat baju atau design baju boleh kontek sy..sy bagi murah2...jgn malu2...hahahaha..

16 March 2010

Dari hati untuk hati..

Kepada Norzailin Abd. Latiff, maafkan aku kerana tk sempat membahagiakan kamu. Disaat aku tidak mempunyai apa-apa kamu mengharapkan aku untuk sentiasa dibelakangmu namun Aku lakukan sedaya aku,aku lakukan semampu ku. Di kala hubungan bergelora, aku cuba memujukmu,Tetapi apakan daya itu kemahuan mu.Aku tau aku selalu tidak menumpukan perhatian padamu.Aku tau disaat aku terasa kamu makin jauh,semakin aku merimaskan dirimu dengan deringan telefon.maafkanlah aku kerana pada saat itu aku takut akan kehilanganmu.Maafkanlah kekurangan diri ini sayang,kerana tak mampu selalu berada disisi mu.Maafkanlah diatas segala kesedihan yang telah aku berikan selama kita bersama.Aku sedar aku lemah tanpamu.aku sedar aku rebah tanpamu,Namun begitu selama mana mata ini terbuka,selama itu aku akan mengenangmu.Maafkan aku kerana tidak mampu menjadi lelaki yang kamu mahukan.Hanya satu pesan ku, jagalah dirimu, jaga lah tingkah lakumu,hati-hatilah didalam menghadapi dugaan hidup kerana didalam mataku kamu tetap seorang gadis yang manja.Semoga kamu berbahagia di sisi dia...

03 March 2010

New Hobby = Mancing!!!

Pehhh.. tak disangke2 aku yang dulu tk suke memancing terjebak dalam arena pemancingan.. aku semakin mengenali apa itu ikan air tawar,baung,toman,talapia...
busuk,hamis,panas semua perasaan bercampur baur.. first strike aku dapt ikan kat tasik seremban..ikan talapia,walopun kecik ia terus meningkatkan semangat aku ngn kawan2 aku untuk memancing ikan yg lebih besar dan mencabar..letih penat ilang bile dapat ikan ni...aku berterima kasih kepada abern,apes yang sudi membawa kami ke arah aktiviti sihat...kami tidak lagi berkeliaran di waktu malam secara tidak berfaedah..

23 February 2010

Si tukang kasut

Lokasi : Seremban, Sebelah Bangunan Chattered Bank
Masa : Tahun Lepas

Aku (semasa itu draftman merangkap dispatch) telah disuruh pergi ke bank yang tersebut diatas. Semasa aku lalu dikaki lima, aku ternampak seorang tukang kasut. Aku memandang tukang kasut itu, dan die melemparkan senyuman kepada aku. Aku yang murah senyuman ni senyum kembali dekat beliau. Terdetik dari situ aku terpikir kan kehidupan si tukang kasut. Boleh ke die menampung perbelanjaan hidup seperti manusia lain? Atau yang paling senang, bolehkah die mencari sesuap nasi dengan menjadi tukang kasut?.adakah die berkeluarga? Atau pernah tak dia merase makan KFC atau McD? Aku rase tk pernah seumur hidup die. Namun dalam kepayahan itu sume die masih mampu tersenyum. Aku meneruskan perjalanan ke bank standard chartered tu.menguruskan pinjaman bos aku sesambil tu aku melihat org mengeluarkan duit berpuluh2 atau mungkin beribu2.

Selepas sume da setel, aku pun kembali ke lokasi motor ex5 class aku. Aku merabe2 poket, kunci motor aku takde. aku kembali semula kedalam bank dan kunci aku tiada. Aku kembali ke lokasi motor dan tukang kasut tu menunggu aku.. “adek tertinggal kunci td” kate tukang kasut.. lalu memberi aku kunci motor aku. “perghh naseb baik abg jumpa kalo tk da kemane motor saya” jawab aku.. pastu aku terus borak2 ngn si tukang kasut. Tak lame pastu aku pun pulang ke opis sambil mengucapkan terima kasih kepada si tukang kasut.

Baru2 ni aku lalu balik kat kawasan itu. Di kaki lima tu da bertambah ramai tukang kasut. Termasuk yang menjual batu geliga, tudung2 tetapi tukang kasut yang dulu dah takde. Hati dan jantung aku pun berborak sesame sendiri “Kemane kah beliau?” “adakah dia dah berpindah ke tempat lain?” “Adakah dia masih lagi tersenyum kepada insan lain?”
Dalam tk sedar senyuman si tukang kasut membentuk motivasi kepada aku. Walo ape yang terjadi jgn lupe untuk senyum.Senyuman akan membuat kite di ingat dan di kenang..

selamat 1malaysia..





Bisnes

setiap perjalanan mesti ada permulaan. dengan itu aku pun cube melangkah untuk berjaya.. yela beb umur suda 24thn..tp aset takde..mkn gaji je..enjoy tak igt mane duit tak lekat?..lame gak aku pikir..cemane nk cari duit lebih..memg la org kate usaha tangga kejayaan,tetapi takkan nk main usaha pada benda2 yang tk pasti?.bukan taknk amik risiko tp kene gak gune otak kan? Jadi aku da pikir2 aku start lu dengan bisnes printing baju dan design baju..insyallah tempahan baju utk sulaman pun aku amik..Chayok2....